X
تبلیغات
رایتل

دوگوله برجکی


  (دوگوله برجکی )   

 

 

 

 نمونه خاصی از سفالگری:  

  

 

   

  

 

 

 

       یکی دیگر از صنایع دستی روستای برجک  نمونه خاص سفالگری   

 

           ساخت  تنور، تخته خمیر و کوزه آب  که در اصطلاح محلی  

 

                                 به آن  سوله  می گویند     

 

          وخمره های گلی  در ابعاد مختلف که در اصطلاح محلی   

 

                             به آن  دوگلوله  می گویند.           

 

  دوگوله برجکی ساده ولی درعوض نامدار و معروف در منطقه  دهستان جاپلق 

  

   خمین  - روستاها و قصبات و همچنین  شهرهای اطراف خمین می باشد .  

 

از دوگوله برجکی استفاده های زیادی میشده و می شود . ازجمله  مشهور آن 

 

       طبخ غذای آب گوشت که انصافا لذیذ و عطر طعم خاصی پیدا می کند. 

 

     از انواع دیگر آن جهت نگهداری بعضی از مواد غذا ئی استفاده  میشود.  

 

  دوگوله سازی  عمدتا کار دست زنان  روستا بود ، البته فراهم کردن وسایل و 

  

              مقدمات کار و تهیه خاک آن برعده مردان روستا بود.  

 

              خاک مورد نظر از تپه های  خاک رس اطراف تهیه می شد  

 

  بعد از صاف کردن خاک ( قربیل و الک کردن )  از سنگ و اشیای اضافی  با  

 

               آب مخلوط و برای استحکام و پخت بهتر ظروف گلی 

  

                            مقداری مو بز نیز به آن اضافه میشد.   

 

   ظروف ساخته شده  بعد از خشک شدن در داخل کوره های مخصوص  جهت 

   

  پخت قرار می گرفت ،البته برای پخت ظروف کم و انگشت  شمار از تنور های  

  

  خانگی استفاده میشد  ساخت  و پخت  تنور های خانگی از بقیه سخت تر بود  

  تنورهای خانگی به علت بزرگ بودن از لحاظ حجم و اندازه و استفاده حجم  

 

              زیادی از گل  امکان ساخت  یکجا آن میسر نبود 

 

  به همین علت می بایست در چند روز و چند مرحله این کار انجام می شد. 

 

  بعد از ساخت  تنور برای آنکه گل تنور هم از بیرون و هم از داخل خوب  

 

               پخته شود به بدنه خارجی آن پهن گاو میمالیدند.  

 

  بعد از خشک شدن تنور آن رادر محل از پیش تعین شده قرار می دادندو  

 

                 داخل آن را پر از هیزم م کردند و آتش می زدند 

 

            چند ساعت این آتش افروخته می ماند تا گل تنور پخته شود . 

 

   بعضیها برای اینکه هیزمها بیهوده نسوزداز این فرصت استفاد می کردند 

   

   وسایر  ظروف گلی ساخته شده مانند کوزه ، خمره و تخته خمیر را داخل  

   

          تنور قرار می دادند تا همزمان باپخت تنور آنها نیز پخته شوند.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

نظرات (0)
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)

نام :
پست الکترونیکی :
وب/وبلاگ :
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد